Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En kapsyl räcker till en dos av den livsfarliga drogen.

Sju personer överdoserade GHB i helgen

Sammanlagt sju personer i Uppland fördes i helgen till sjukhus sedan de tagit en överdos av drogen GHB. En av personerna återkom till Akademiska sjukhuset i Uppsala sent på söndagskvällen sedan han tagit ytterligare en överdos GHB.

Samtidigt varnar polisen för att GHB-missbrukare ofta slipper undan straff genom att säga att de tagit lösningsmedlet GBL. Det ger samma effekt som GHB men är inte narkotikaklassat.

– Testar vi en person som vi tror är påverkad av GHB och vederbörande säger sig ha druckit GBL så står vi ganska maktlösa. Då är det den personens ord som gäller om vi inte kan bevisa motsatsen, säger Gunnar Hermansson kriminalinspektör på Rikskriminalens narkotikarotel.

Samma effekt, lägre straff
En kapsyl av den genomskinliga vätskan GHB räcker till en dos av den livsfarliga drogen. GHB blev klassat som narkotika år 2000 men snarlika substanser som lösningsmedlet GBL och butandiol klassas sedan 1 september istället som hälsofarliga varor trots att de ger samma effekt som GHB.

Det innebär att GBL och butandiol visserligen är olagliga att inneha, men straffen är betydligt lägre än för den som döms för narkotikabrott.

Dessutom är det inte olagligt att vara berusad av GBL och butandiol vilket har lett till att personer som grips påverkade av GHB ofta säger att de tagit GBL och därmed kan gå fria.

GBL och butandiol används i industrin
Hundratals ton av GBL och butandiol används idag i industrin, vilket gör det problematiskt att klassa det som narkotika.

– Narkotikastrafflagen är väldigt sträng. Minsta felaktighet i hanteringen kan leda till stränga straff. Man ska inte behöva riskera att av misstag riskera straff i kanske tio års fängelse på grund av oaktsamhet, säger Bertil Pettersson på Folkhälsoinstitutet som har utrett frågan.

Johan Bratt
johan.bratt@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".