Platstjänst i mobilen

Kravet: SOS måste få veta skadades position

2:23 min

Trots att tekniken finns, får SOS Alarm i dag inte ta reda på var en person som ringer nödnumret 112 är någonstans. De borgerliga partierna och Sverigedemokraterna anser att regeringen måste skynda på arbetet med att förändra regelverket.

– Det kom en utredning för ett år sedan som påpekade det här, och det här är infört i Storbritannien till exempel sedan fem år tillbaka, och nu måste svenska regeringen agera.

– Jag tycker att det är upprörande att lagstiftningen inte redan finns på plats, säger Mikael Oscarsson som är riksdagsledamot för Kristdemokraterna och som sitter i försvarsutskottet.

I dag får SOS Alarm en ungefärlig position om varifrån en nödställd person ringer, men det kan slå fel på några kilometer.

Det som andra länder infört, men som ännu inte tydligt reglerats i Sverige, är möjligheten att använda sig av platstjänsten i den mobil en person ringer ifrån, alltså en automatisk positionering via mobilen. Då kan man hitta in personen med en precision på 5-15 meter. Det här är bara tillåtet om den hjälpsökande ge sitt tillstånd.

– Det här gör ju att människor som tappat medvetandet eller tappar bort sig på sjön eller i skogen inte blir hittade så snabbt som de skulle kunna bli, om den här funktionen fanns, och som finns i andra länder, säger Mikael Oscarsson (KD).

Sverige måste enligt EU-direktiv senast i december 2020 tillåta larmoperatörer att få använda tekniken i de smarta telefonerna. Niklas Karlsson, socialdemokrat och vice ordförande försvarsutskottet, delar uppfattningen att systemet som måste komma på plats så snart som möjligt.

Enligt inrikesminister Mikael Damberg bereder regeringen frågan.

– Men det är också tekniska frågor och man måste också juridiskt reda ut det, och det ska vi göra på ett seriöst sätt, säger Mikael Damberg (S).

Hur lång tid kommer det att ta?

– Jag vill inte ge en tidsplan nu , men det är klart att det finns fördelar med att hitta ett sådant system.

Kristdemokraten Mikael Oscarsson säger att han förväntar sig att regeringen får fram nytt regelverk redan till sommaren.

– Och det här är fråga om att använda befintlig teknik som kan rädda människoliv. Det här finns redan på plats i alla nya bilar. Då måste vi använda det så att vi kan rädda människor, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista