Indonesiska soldater lämnar Acehprovinsen.

Indonesiska armén lämnar Aceh i etapper

I den indonesiska provinsen Aceh nåddes på måndagen en viktig milstolpe i fredsprocessen. 2 500 soldater ur den indonesiska armén lämnade Aceh. Samtidigt har separatisterna i GAM-gerillan gått med på att lämna in sina vapen.

Därmed har man nått halvvägs i den finsk-ledda fredsprocessen för Aceh, den hårt tsunamindrabbade provinsen, som också haft ett av Asiens längsta och blodigaste inbördeskrig.

Trots att andra fredsplaner slutat med misslyckanden uttrycker den här gången båda sidor optimism.

– Det är klart att det är bra om kriget är över. Men om fredsplanen ska fungera eller inte hänger på regeringen i Jakarta, säger Johnny, en medlem av GAM-gerillan.

Han berättar att han har slagits mot Indonesiens armé ute i djungeln de senaste fem åren och suttit i fängelse i ett år.

Röra sig friare
Numera kan GAM-medlemmarna röra sig öppet i provinshuvudstaden Banda Aceh.

En befälhavare i GAM berättar för mig att han numera utbyter leenden, inte kulor, när han stöter på indonesiska regeringssoldater på gatan.

– Fred är en viktig förutsättning för att snabbt kunna bygga upp Aceh efter tsunamin. Uppskattningsvis 170 000 människor dog här. Än så länge går det långsamt.

I den hårt drabbade stadsdelen Ulehley är 32-årige Asehar en av få som lyckats skrapa ihop brädor och annan materiel för att bygga upp sitt förstörda hus igen.

Han tittar ut över det dystra ödelandskapet runt honom och önskar att han snart skulle kunna få lite grannar.

Lämna in vapnen
Jüri Laas ingår i den internationella grupp, som övervakar att Indonesiens armé och GAM-gerillan följer fredsavtalet.

– I fyra faser ska GAM-rebellerna lämna in sina vapen och regeringssidan ska dra tillbaka militär och polis, säger Jüri Laas.

Enligt avtalet ska armén dra sig tillbaka från Aceh i utbyte mot att GAM överger kravet på självständighet.

Jüri Laas säger att båda sidor hittills visat god vilja.

– Viljan har visat sig vara stark från början, säger Jüri Laas.

En del utrycker farhågor om att detta liksom andra fredsförsök går åt skogen?

– Man kan aldrig vara säker. Just nu ser det bra ut och vi är på rätt väg, säger Jüri Laas, talesman för den internationella övervakarstyrkan i Aceh-provinsen.

Nils Horner, Jakarta
nils.horner@sr.se

Mer om fredsprocessen i Studio Ett i P1 efter klockan 17

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".