Alla ska ha rätt till samma kvalitet.

Operatörerna tvingas bygga ut 3G-nätet

Uppdaterad 16:40
Post- och Telestyrelsen, PTS, har beslutat att 3G-operatörerna i Sverige måste använda samma teknik som tidigare i utbyggnaden av sina 3G-nät. Men signalstyrkan i sändarna i glesbygden behöver inte vara så stark. Därmed blir det billigare för företagen.

– De som har lovats 3G-tjänster ska få det, säger PTS generaldirektör Marianne Treschow.

Så hela Sverige ska få lika bra täckning?

– Vi vill att hela Sverige, som lovat, ska få möjlighet till de här avancerade tjänsterna, säger hon.

På Telia Sonera är man nöjd med PTS beslut.

– Vi tycker PTS har tagit ett bra beslut. Att ändra licensvillkoren vid den här tidpunkten är ingen bra idé. Det bästa är att vi håller fast vid den utbyggnad som pågår. Vår ambition är att vi ska nå den utlovade befolkningstäckningen, säger Marie Ehrling, vd för Telia Sonera i Sverige.

Inga alternativa tekniker
Beslutet från PTS innebär full utbyggnad utan alternativa tekniker. Men det blir ändå lite billigare för företagen, eftersom den svagare signalstyrkan gör utbyggnaden av de återstående basstationerna upp till en miljard kronor billigare per nät.

Det är fyra bolag med tre licenser som bygger tre nät för 3G.

Bolagen kan minska antalet master med ungefär 25 procent. Det innebär omkring 850 färre basstationer per nät.

PTS behåller trycket på bolagen genom att fortsätta att hota med böter om utbyggnaden inte sker enligt tillstånden. Men hur stort bötesbelopp det handlar om i så fall, eller när utbyggnaden ska vara slutligt klar, anges inte av PTS.

3G skulle ha varit fullt utbyggt redan vid utgången av 2003. Nu kanske det blir 2007 eller 2008.

– PTS har hållit fast vid det som sades från början. Det tycker vi är det bästa i den här situationen. Då har man haft samma spelregler och det är det mest rättvisa för de olika aktörerna, säger Telia Soneras Marie Ehrling.

Kommer ni kunna säga att ni har byggt ut enligt PTS krav?

– Ja, det kommer vi kunna göra. Inom en överskådlig framtid, kanske ett till två år, är vi definitivt klara, säger hon.

PTS säger nej
Bolagen samarbetar och Vodafone och 3 vill använda det gamla NMT-nätet i glesbygden, någonting som antagligen blir omöjligt efter måndagens beslut.

Även Telia Sonera vill använda en alternativ teknik, en snabbare men gammal GSM-teknik, kallad edge.

Men detta säger PTS alltså nej till. Politiskt är det tydligt markerat från regeringshåll att glesbygden inte ska ha sämre teknik än den allra senaste 3G-tekniken.

– För operatörerna är det en lättnad. Men när det gäller en alternativ täckning så går vi dem inte till mötes, säger PTS generaldirektör Marianne Treschow.

Daniel Alling
daniel.alling@sr.se

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".