Blair vill ha EU-toppmöte utan budgetbråk

När EU:s regeringschefer på torsdag möts i London för ett informellt toppmöte gör Storbritanniens premiärminister Tony Blair allt för att slippa en ny uppslitande strid om EU:s långtidsbudget. Budgeten får vänta till senare.

– Tony Blair skriver i sitt brev att det bästa sättet att använda det informella toppmötet vad gäller flerårsbudgeten är att ha en allmän förtroendeskapande övning, det vill säga man ska försöka bli lite vänner igen mellan EU:s ledare, säger statssekreterare Lars Danielsson.

Avsikten med uppmaningen i brevet är att få framför allt de nya EU-länderna att inte driva budgetfrågan. Sverige ställer upp på Blairs linje och tycker att budgetdiskussionerna mycket väl kan vänta till det toppmöte som hålls i Bryssel i december.

Blair optimist
Jämfört med tidigare finns här en förändring eftersom Storbritannien nu tror sig kunna få fram en budgetuppgörelse i december. Tidigare hade de flesta räknat med att det skulle dröja till våren då Österrike är EU:s ordförandeland.

Trots Blairs vädjan har EU-kommissionen ändå presenterat ett budgetpapper inför toppmötet. Där finns bland annat krav på en globaliseringsfond som ska kunna användas när ett företag flyttar sin tillverkning från ett EU-land. Närmaste exempel här är dataföretaget Hewlett Packards nedläggning i Frankrike.

Någon svensk förståelse för detta finns inte, enligt statssekreterare Lars Danielsson.

– Ta Electrolux i Västervik som proportionellt var en mycket större nedläggning än Hewlett Packard i Frankrike. Vi föreställde oss aldrig att vi sulle kunna gå till EU och få pengar för det.

EU i världen
Om premiärminister Tony Blair får som han vill kommer EU-toppmötet i London att handla om fem saker: Forskning och utveckling, energifrågor, som enligt Blair blir allt viktigare, problem med brist på arbetskraft när Europa får en allt större andel gamla människor, olaglig invandring och EU:s roll i världen.

Tidigare erfarenheter visar att sådana här dagordningar snabbt kan haverera. Ett utbrott av fågelinfluensan skulle till exempel snabbt göra det mesta av det som är tänkt att diskuteras ointressant.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".