Bostäder

Tyskar protesterar mot höga hyror

1:55 min

Tiotusentals människor demonstrerade i dag mot hyreshöjningar och den växande bostadskrisen i Berlin och flera andra städer.

I den tyska huvudstaden startar samtidigt en aktion med målet att lägenheter hos de största fastighetsägarna ska tvångsinlösas av kommunen.

– Vi är rädda att vi ska bli uppsagda, säger Sabine Strauch som går i demonstrationståget från Alexanderplatz tillsammans med flera grannar.

De har organiserat sig för att försöka förhindra hyresvärdens planer på att sälja ut deras lägenheter. De har inte råd att köpa och samtidigt är det svårt att klara hyran som stigit drastiskt de senaste åren.

I Berlin var det länge lätt att hitta billiga bostad, i jämförelse med andra europeiska storstäder. Men på några år har situationen förändrats dramatiskt.

Hyrorna skjuter i höjden – och det som byggs är dyrt och exklusivt.

Runt om i Tyskland hålls idag protester mot spekulationer med människors behov att bo. Vid demonstrationen i Berlin köar människor för att skriva på namninsamlingen för en folkomröstning om att expropriera lägenheter från privata fastighetsägare. Det skulle gälla de största bolagen med fler än 3000 lägenheter.

Där ingår också svenska Akelius. Kritiker hävdar att det blir alldeles för dyrt för staden Berlin att kompensera fastighetsägarna ekonomiskt. Och att tvångsinlösning inte ger fler bostäder.

– Det ena utesluter inte det andra, säger Jan med en namnlista i handen.

– Det handlar om att skydda de aktuella lägenheterna från orimliga hyreshöjningar, så att människor kan bo kvar och inte ännu fler måste söka bostad. Samtidigt kräver vi att det byggs mer till överkomliga hyror.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista