Eirik Stubø avgår

Dramaten: "Det behövs en omstart"

2:46 min

Dramatens vd och teaterchef Eirik Stubø avgår. Det blev konsekvenserna efter de senaste veckornas massiva uppmärksamhet kring Dramaten arbetsmiljö.

– Beslutet kommer efter en samlad bedömning som styrelsen har gjort under en lång tid. Vi behöver en omstart för att vi ska kunna fortsätta vårat förändringsarbete, säger Dramatens styrelseordförande Ulrika Årehed Kågström .

Dramatens avgående VD och teaterchef, Eirik Stubø, förklarar i ett pressmeddelande varför han nu lämnar sin post.

– De senaste veckornas massiva uppmärksamhet kring Dramaten och arbetsmiljöfrågor har påverkat många, och varit påfrestande för hela verksamheten. Jag har under de senaste dagarna förstått att jag inte har tillräckligt stort förtroende hos tillräckligt många i personalen, skriver Eirik Stubø.

Gnistan som satte fokus på Dramatens personalpolitik och arbetsmiljö var den TV-dokumentär som sändes på SVT för ett par veckor sedan, och som skildrade artisten och sångerskan Josefin Nilsson.

I den framkom det att en medarbetare på Dramaten, dömdes för misshandel av sångerskan i slutet av 90-talet. Medarbetaren arbetade för Dramaten då dokumentären sändes, vilket ledde till att det riktades kritik mot teatern och dess styrelse för att de inte har agera tillräckligt. En mängd arbetsmiljöproblem har uppmärksammats på Dramaten efter TV-dokumentären.

Teatern har arbetat med insatser efter metoo-rörelsen. Men insatserna har inte varit tillräckliga säger styrelseordförande Ulrika Årehed Kågström, som nu vill påskynda arbetat genom att tillsätta en ny ledning.

– Jag tycker att det kunde ha gjorts mer. Det jag gör nu det är att ställa krav på den nytillträdda VD:n, Maria Groops Russel om att med kraft gå in och jobba med de här frågorna. Det kanske finns saker som vi behöver se till att de kommer upp till ytan, som vi inte har uppfattat ännu och som behöver åtgärdas. Se till att medarbetarna känner sig trygga på Dramaten, säger hon.

Rekryteringsarbetet efter ny konstnärlig ledare inleds omedelbart och Maria Groop Russel som arbetat på Dramaten sedan två månader i rollen som vice VD kliver nu in som ny vd.

Hon vill driva arbetet vidare i samarbete med Dramatens personal.

– Jag har arbetat med organisation och utveckling. Förutsättningarna för skapande människor, det brinner jag för. Vi måste faktiskt skydda konsten på Dramaten. Det kommer att bli både att jobba med arbetsmiljön och helheten. Jag klarar inte det här arbetet ensam utan det behövs samtal med hela Dramatens personal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista