Klimatanpassning

Statens klimatstöd räcker inte till

2:51 min

Statens pengar till klimatanpassning i kommunerna räcker bara till en del av behovet. Men efterfrågan är i stort sett konstant, enligt MSB, som fördelar statligt klimatstöd.

Det största projektet i Sverige pågår i Kristianstad, den invallade staden som nu ska förstärka skyddet ytterligare.

Karl-Erik Svensson är ansvarig för vallarna vid Kristianstads kommun:

– Pyntens pumpstation det är den som lyfter ut allt vatten ur den här viken till Hammarsjön. Den har en kapacitet på 4,5 kubik per sekund. Precis där till höger om oss ska den nya ligga. Den kommer klara tio kubik per sekund, säger han.

Varför behövs en större?

– För att vi planerar för en händelse av hundraårsregn, alltså skyfall som förr eller senare kommer, och då ska vi vara bättre rustade för det.

Karl-Erik Svensson visar pumpstationen som ska byggas ut. I Kristianstad ligger Sveriges lägsta punkt, mer än 2 meter under havsytenivån.

Vallarna runt staden ska också förstärkas för att klara stigande flöden i Helge å som väntas till följd av klimatförändring. Kommunen har stora kostnader för klimatanpassning som inte går att komma undan säger moderata kommunalrådet Peter Johansson:

– Här finns inte möjlighet att tulla på säkerheten, utan här får man skjuta till de pengar som finns. Vi får visst bidrag från staten, vi har fått det hittills, men vad jag vet är det fler kommuner som söker bidrag i dag än tidigare så det är inte säkert vi får i den omfattning vi fått tidigare.

En del betalar staten, förmedlat av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, där Erik Bern handlägger frågor om naturolyckor. Stora summor går också till Arvika för översvämningsskydd och till Karlstad. Men Kristianstad är det största projektet:

– Det är det största vi har i Sverige. Man har jobbat länge med att skydda staden. Vi har betalat ut statsbidrag till Kristianstad under ganska många år, bortåt 100 miljoner kronor, säger Erik Bern.

Varje år söker kommunerna runt 200 miljoner kronor från staten, men så mycket pengar finns inte att få till klimatanpassning.

– Vi har 75 miljoner kronor per år. I och med att vi går ut med 60 procent i bidrag av totala ansökningssumman så har vi alltså 75 av ett behov av 120.

Får ni säga nej till fler än tidigare?

– Ungefär likadant. Vi får prioritera hårt bland ansökningarna för att de ska räcka till de mest prioriterade, säger Erik Bern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista