Kostnaderna för inhyrda läkare allt större

Landstingens kostnad för läkare som hyrs in från bemanningsföretag har ökat kraftigt, med 40 procent bara de senaste två åren. Det visar en genomgång som Sveriges Radio har gjort. Och det finns inget som tyder på att kostnaden kommer att minska.
De senaste två åren har landstingens kostnad för inhyrda läkare ökat kraftigt. Enligt en genomgång som Sveriges Radio har gjort, ökade kostnaderna i snitt med 40 procent. År 2000 var kostnaden för 15 av landets landsting nära 700 miljoner - 2001 var den nära en miljard kronor. Mest har kostnaderna för bemanningsföretags-läkarna ökat i Dalarna, Västra götaland, Östergötland, Gävleborg, Värmland, Stockholm, Kronoberg, och Västmanland. Det ser ut som om att många landsting kommer fortsätta behöva hyra in både läkare och sjuksköterskor. Kostnaden för de inhyrda läkarna är en liten del av landstingens totala personalkostnad, i snitt omkring 1 procent, men det är en kostnad som ser ut att stiga. Stockholms läns landsting har mest kostnader för inhyrda läkare och sjuksköterskor, på två år andelen vuxit från 1,5 procent till 3 procent. Monica Johansson är personalchef inom Stockholms läns landsting: – Jag hoppas att man kommer att kunna anställa ordinarie personal. Sen kan det vara positivt att man ibland i arbetsgrupper i måttlig omfattning får in nya, friska idéer, säger Monica Johansson.
Helena Jansson, reporter på Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista