Dollarn allt billigare

I februari i år kostade en dollar nästan 10 kronor och 70 öre. I dag, omkring tre månader senare, är den bara värd omkring 9, 90. I USA välkomnas dollarförsvagningen av många, även om en del experter anser att utvecklingen är lite svårförklarlig, rapporterar vår New York-korrespondent.
De som jublar mest i USA över att dollarn tappar i värde är föga förvånande den amerikanska exportindustrin - den har länge, utan framgång, försökt övertyga Bushregeringen att genom olika åtgärder försvaga den egna valutan. Men nu ser exportföretagen redan ljusare på framtiden när deras varor blir billigare i utlandet. Men det finns orosmoln - den senaste tidens japanska stödköp av USA-dollar för att hålla nere värdet på sin valuta med syftet att hjälpa den problemtyngda japanska industrin irriterar amerikanska företag och även regeringen Bush. Att dollarn trots allt faller i värde förklaras här bland annat av att många investerare oroas av hot och varningar om nya terrordåd riktade mot USA, men framför allt av osäkerheten kring hur stark återhämtningstakten i den amerikanska ekonomin egentligen är. Den senare förklaringen förvånar vissa experter, som anser att det visserligen inte går så snabbt uppåt som många hoppas, men att det går bättre för USA än flertalet konkurrentländer. Idag kom också siffror som visade att bruttonationalprodukten, BNP, alltså det samlade värdet av varor och tjänster, steg med 5,6 procent första kvartalet i år och det är den bästa tillväxten i USA på över två år. Trots det tror valutabedömare på fortsatt kursfall för dollarn. Den vanligaste prognosen är en nedgång på ytterligare mellan fem och tio procent före årets slut. Anders Ask¨, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".