Kraftig ökning av rattfylleriet

Antalet som kört bil berusade under de senaste året har ökat kraftigt. Dessutom uppger fler att de upplevt negativa konsekvenser, som gräl och slagsmål, på grund av att de druckit för mycket. Anledningen till ökningen av fyllerister beror på att vi dricker mer än för fem år sedan, enligt Håkan Leifman på Centrum för alkohol- och drogforskning vid Stockholms universitet.
Nu ser forskarna för första gången tecken på negativa följder av den ökande alkoholkonsumtionen, en ökning som beror på att öl, vin och sprit blivit blivit billigare och lättare att komma över. Samband mellan konsumtion och rattfylleri Fler kör omkring onyktra i trafiken. Varför? Håkan Leifman, på Stockholms universitet som tagit fram siffrorna: –Dels kan det bero på en attitydförändring, men vi vet att det finns ett samband mellan hur mycket vi dricker och rattfylleri. Vi vet att om konsumtionen ökar så finns det ett samband med en ökning av rattfylleriet. Vi ser nu att folk dricker oftare. Dryckestillfällen har ökat ganska tydligt, det bör leda till att flera människor ställs inför valet om de ska ta sin bil eller inte. Håkan Leifmans jämförelse av intervjuer från 1997 respektive mars i år, visar att betydligt fler personer idag sätter sig i en bil med risk för att åka fast för rattfylla. Andelen som säger sig ha kört rattfulla har nämligen ökat från 2 procent till 3,3 procent. Ökning med 70 000 Omräknat till hela befolkningen i arbetsför ålder, är det omkring 170 000, nästan 70 000 fler än för fem år sen som kört rattfulla under ett år. Frågan som besvarades i mars och för fem år sedan av över 6 000 personer var: “Har du kört bil eller motorcykel efter att ha druckit alkohol där du har skäl att mistänka att du haft en promillehalt över 0,2 promille?”. 0,2 är gränsen för rattfylleribrott, vilket ungefärligt motsvarar om en kvinna kör bil en timma efter ett glas vin. Fler bråk på grund av alkohol Fler hamnar också i bråk eller gräl på grund av berusning, och fler personers dryckesvanor leder till besvärande konsekvenser eller sociala problem. Dessa siffror är inte fullständiga än, men trenden är tydlig. – Orsaken är alltså primärt de kraftigt ökande drickandet, säger Håkan Leifman. Öldrickandet har till exempel ökat med nästan 50 procent sedan 1996. Ökningen har tagit extra fart dom senaste två åren. – Jag ser den här ökningen som väldigt allvarlig. En ökningstakt som är den största på många, många år. En nivå som är den högsta på över hundra år. Fortsätter den här ökningen så kommer vi snart att komma till samma nivåer som man har i centraleuropa, det kan dröja två tre år så är vi där. Vi vet att det finns starka kopplingar mellan hur mycket vi dricker och olika alkoholproblem, fler människor mår dåligt och far illa både socialt och hälsomässigt, säger Håkan Leifman.
Rickard Jakbo, reporter på Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".