SOM-institutet

Sjukvården viktigaste politiska frågan för svensken

1:55 min

Sjukvården har nu blivit den viktigaste politiska frågan för svenska folket och har därmed petat ner invandring/migration från förstaplatsen, enligt den stora undersökning som SOM-institutet vid Göteborgs universitet presenterade i dag.

– Det är sjukvården som är toppfrågan. Det är hela 45 procent som anger att sjukvården är ett av de viktigaste samhällsproblemen och frågorna, säger Johan Martinsson som är föreståndare hos SOM-institutet. 

Varför tror du det ser ut så?

– Min tolkning är att många upplever att det finns brister i sjukvården, framför allt vad gäller tillgängligheten.

SOM-institutet vid Göteborgs universitet har frågat svenskar vilket eller vilka samhällsproblem de tycker är viktigast i Sverige i dag.

I enkätundersökningen räknade 45 procent av dem som svarade upp sjukvården som en av de viktigaste frågorna. Det är en ökning från 37 procent i undersökningen 2017 och frågan har blivit allt viktigare de senaste åren.

Att sjukvården nu ses som den viktigaste politiska frågan gynnar Socialdemokraterna, som många väljarna bedömer har en bra politik på området, och det gynnar också Kristdemokraterna, säger Johan Martinsson.

– Det är inte lika många som tycker att Kristdemokraternas politik är bra. Men å andra sidan har de fördelen att i förhållande till hur många som sympatiserar med Kristdemokraterna så har de bättre siffror än Socialdemokraterna. Det är många fler som tycker de har en bra politik i sjukvårdsfrågorna. De har lyckats bryta sig in där på ett sätt som vi inte sätt tidigare.

På andra plats ligger alltså invandring och integration och på tredjeplats kommer skolan. På fjärde plats finns miljö och klimat.

– Då ligger den inte i närheten av andra toppfrågor. Trots all denna aktivitet som pågår, säger Martinsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista