Vårbudgeten

Furtenbach: Inte Anderssons roligaste budget

2:36 min

Ekots politikkommentator Fredrik Furtenbach kommenterar regeringens ekonomiska vårproposition. 

– Det mesta av pengarna har gått åt till de reformer Liberalerna och Centerpartiet har önskat sig, säger Fredrik Furtenbach.

Den ekonomiska vårpropositionen som presenteras idag är den första som budgeten i samarbete mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna.

– Det är inte Magdalena Andersson roligaste budget, hon har haft lite pengar att röra sig med, säger Fredrik Furtenbach.

Redan när Magdalena Andersson presenterade Finansdepartementets prognos om det ekonomiska läget den 1 april poängterade hon att utrymmet för reformer var mycket begränsat.

– Regeringen skaffar sig en del utrymme ändå, det mesta av pengarna har gått åt till de reformer Liberalerna och Centerpartiet har önskat sig, säger Fredrik Furtenbach.

Är det något som är helt nytt i budgeten som inte varit känt?

– Kulturskolan får tillbaka pengar som Moderaterna och Kristdemokraterna tog bort, det handlar om 50 miljoner, säger Fredrik Furtenbach.

Olika typer av budget

Den ekonomiska vårpropositionen
Den ekonomiska vårpropositionen är ett avstamp och en plattform för arbetet med höstens budgetproposition. Den innehåller förslag till riktlinjer för den ekonomiska politiken och riktar in sig på mer långsiktiga frågor än höstens budgetproposition.

Budgetpropositionen
Kallas ibland ”höstbudgeten”. Det är en redovisning av statens beräknade inkomster och utgifter samt regeringens förslag på hur finanser ska fördelas mellan olika verksamheter. Budgetpropositionen redovisar även de lagförslag som ligger till grund för beräkningen av inkomsterna och utgifterna (till exempel skatteförslag).

Vårändringsbudgeten och Höständringsbudgeten
Vårändringsbudgeten lämnas in till riksdagen samma dag som den ekonomiska vårpropositionen. Höständringsbudgeten lämnas i samband med budgetpropositionen. De föreslår förändringar i en redan beslutad budget.

 

Källa: www.regeringen.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista