Äldre arbetskraft allmer eftertraktad

Det har blivit ett betydligt större intresse bland arbetsgivare för äldre arbetskraft. Inför ökande problem med personalbrist har många företag och myndigheter börjat intressera sig för hur man lockar äldre att stanna kvar på jobbet.
Inför hotet att stå utan personal inför framtiden köar företagen nu till Arbetslivsinstitutet för att få veta hur man behåller den äldre, erfarna personalen. Det handlar om att anpassa arbetsplatsen så att dom anställda inte bara orkar fram till pensionen utan kanske också kan fortssätta efteråt. De kommande årens stora pensionsavgångar gör att många företag annars riskerar att helt dräneras på kompetens och erfarenhet. Trots att det varnats för detta i flera år så är det först det senaste året som den stora förändringen i synsätt har kommit enligt Staffan Marklund, professor vid Arbetslivsinstitutet. Han menar att många äldre gärna skulle stanna kvar, men då handlar det om att göra arbetet attraktivt för äldre. Varbergs sjukhus är en av dom arbetsplatser som nu aktivt arbetar med att försöka behålla den äldre arbetskraften. Under ett projektår har avdelningarna själva fått ta fram förslag på hur arbetsplatsen kan förändras för att passa alla åldrar, berättar personalsekreteraren Lena Andersson Felé: –De arbetsplatser som varit med upplever idag en bättre arbetsmiljö, minskade ergonomiska besvär, minskade psykosociala besvär, bättre samarbete, minskad stress.
Daniel Rundqvist, reporter Ekot i Jönköping

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".