Missnöje med skräpiga återvinningsstationer

Många kommuner är kraftigt missnöjda med hur återvinningsstationerna för returförpackningar sköts. Sedan 1994 är det producenterna som ansvarar för återvinningen, men systemet fungerar inte som det ska.
–Det här med nedskräpningen finns ju över hela Sverige. De som säljer sopsäckar och sopkärl de far ju över hela landet och enligt dem så är problemet väldigt vanligt, säger Hans Dumky, renhållningschef i Krokoms kommun i Jämtland. Han får medhåll av renhållningschefen i Strömsunds kommun i Jämtland, Yngve Hansson. –Det är ju närmast katastrof. Vi har ju avtal med Svensk förpackningsinsamling AB om att vi ska städa en gång i veckan, men vi måste städa vid återvinningsstationerna varje dag. Vid Kommunförbundet betonar man att producenterna uppnår de lagstadgade målen för hur mycket förpackningar som ska återvinnas. Men en krånglig organisation med oklar rollfördelning gör att det blir problem, från och till. En utredning vid Miljödepartementet, som nu är ute på remiss, ser ingen anledning att skärpa lagstiftningen. –Att låta producentledet ta ansvar för hela produktionskedjan är det enda hållbara i längden, säger Sinneka Bohlin, som lett arbetet. Det som föreslås är tydligare mål för insamlingen, som ska följas upp på ett bättre sätt. Och under utredningens gång har Svenska förpackningsinsamling AB lovat bot och och bättring. Företaget har också lovat att ansvara för städavtalen framöver. Men Hans Dumky, renhållningschef i Jämtländska Krokom, är ändå skeptisk, så länge man inte kommer åt problemen som uppstår när kommunerna upplåter marken för återvinningsstationerna. –Sätter tillsynsmyndigheterna ett vite idag så är det ju kommunerna som drabbas eftersom de är markägare, säger Hans Dumky.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista