Poliser utbildas på distans

I ett försök att råda bot på den stora polisbristen i landet erbjuds sen en månad tillbaka distansutbildning för blivande poliser. Eleverna ska genom att studera hemma vid sina datorer få samma utbildning som ges vid polishögskolan. Förhoppningen är att fler på detta sätt ska lockas till polisyrket.
Det är 17 studenterna på polishögskolans nya distansutbildning. I den här första studentgruppen har samtliga elever en bakgrund som civilanställda inom polisen, en yrkesgrupp där många blivit övertaliga och därför erbjudits möjligheten att skola om sig till poliser. I förlängningen är tanken att kursen ska rikta sig till allmänheten, i ett försök att locka fler, främst från glesbygden, till polisyrket. Om man inte behöver flytta till Solna, Umeå eller Stockholm för att plugga vid Polishögskolan så kanske fler känner sig manade att börja studera till polis, är tanken. Distans-studenterna läser själva in större delen av den två och ett halvt år långa utbildingen, de träffas ibland i helgrupp och får dessutom hjälp av den lokala polismyndigheten där dom bor, när det kommer till praktiska övningar som vapenhantering, självskydd och sjukvård. Distanskursen ger precis lika bra poliser som den vanliga polisutbildningen, hävdar prefekten på Polishögskolan i Solna, Ingmar Bergman. Han tror inte att det kommer blir problem att kontrollera polisstudenternas lämplighet, vad gäller attityder och värderingar, bara för att lärare och elever inte träffas så ofta. –Jag tror inte det är någon skillnad. Liksom vid den vanliga utbildningen så måste lämpligheten prövas fortlöpande och naturligtvis görs det vid återsamlingar. Men det kommer också att göras kontinuerligt av lärarna via skriftväxlingar och via data också, säger Ingmar Bergman.
Anna Lithander, reporter på Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".