Esrange i Kiruna

Månlandningsförsök med svensk hjälp

2:00 min

Under torsdagen kan det komma att skrivas rymdhistoria vid den statliga rymdbasen Esrange i Kiruna, som ska hjälpa en obemannad israelisk rymdfarkost att försöka landa på månen.

Lyckas man blir det i så fall det första privata aktören som landar på månen och Sverige kommer att spela en central roll.

– Vår stora roll i det här är ju att se till att farkosten kan kommunicera med jorden. Vi hjälper de också att bestämma positionen, var den befinner sig, avståndet och hastigheten.

– Vi har ju ett globalt nätverk av markstationer med antenner. Och så har vi personal i kontrollrummet som initierar och övervakar kommunikationen till Space IL, som sitter i Israel i sitt kontrollcenter, säger Linda Lyckman vid Esrange.

Sedan i februari har den nästan 600 kilo tunga obemannade israeliska rymdfarkosten Beresheet varit på väg efter att den sköts ut i rymden med en raket från företaget Space X, från Florida i USA.

Den har färdats i omloppsbanor runt jorden som blev större och större. Sedan en vecka tillbaka har den gått i omloppsbanor runt månen, som blivit mindre och mindre. Planen är att den ska kunna landa under torsdagskvällen.

– Själva landningen går till så att de roterar runt månen på 20 mils höjd, och sen finjusterar man den där banan så att de kan sikta på den plats som de sett ut på förhand.

– Slutligen ska den bromsa upp och landa på ytan, och sedan de sista fem meterna är det ett fritt fall. Och där krävs det också lite tur att det just är fem meter och att det är en fin och jämn plats som de landar på, säger Linda Lyckman vid Esrange.

Det privata israeliska initiativet från organisationen Space IL har växt fram efter en tävling som skulle stimulera fler privata rymdinitiativ. Lyckas man blir Israel samtidigt det fjärde landet efter USA, dåvarande Sovjetunionen och Kina att sätta ner något kontrollerat på månens yta.

Väl där är tanken att den två meter breda och en och en halv meter höga farkosten med fyra ben ska göra olika mätningar.

– Den ska ju mäta månens magnetfält och ta stillbilder och skicka video till jorden, säger Linda Lyckman vid Esrange.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista