Fredrik Reinfeldt.

Biståndet kan bli säkerhetsskapande

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt föreslår att en del av de pengar som används för bistånd till fattiga länder istället ska användas för insatser som främjar säkerhet, som till exempel kamp mot lätta vapen och massförstörelsevapen.

- Vi måste inse att vi inte kan få tillstånd utveckling utan säkerhet. Säkerheten måste därför bli en tydligare komponent i biståndet. Här är det viktigt att prioritera länder som Afghanistan, Irak, Demokratiska republiken Kongo och Sudan, säger Fredrik Reinfeldt.

Är det truppinsatser du talar om eller vad är det du talar om?

– Vi behöver inte börja där, men man kan konstatera att sättet att möta säkerhetshot ser bredare ut idag. Därmed lägger man också grund för utveckling och det som biståndspolitiken syftar till, säger Fredrik Reinfeldt.

Första utrikestalet
Fredrik Reinfeldt presenterade den här idén på Utrikespolitiska Institutet på måndagen, där han för första gången höll ett större utrikespolitiskt tal.

– Jag tycker det är naturligt att väcka frågan när vi ser hur försvarsanslagen inte räcker till att klara den del som jag tycker Sverige ska klara av internationella insatser, samtidigt som biståndsanslaget växer ut i en omfattning så vi inte hinner använda det. Då är det naturligt att ställa sig frågan. Här finns uppenbart flera behov, som vi också ser i andra delar av världen, där man för en diskussion om att det finns en annan form av bistånd som är kopplad till säkerhet, säger Fredrik Reinfeldt.

Kristdemokraterna tvekar
Den borgerliga fyrpartialliansen, har inte diskuterat Reinfeldts förslag, men kristdemokraterna, som vill ha ett högre bistånd än moderaterna, tycker att Reinfeldts förslag är dåligt.

– Biståndet är ett område som vi prioriterar väldigt högt och biståndet ska ha sina resurser. Är det så att det kan börja användas till andra områden är vi snabbt på det sluttande planet. Då kommer det alltid att finnas goda skäl för att inte ge stöd för de människor som behöver det. Mer än andra, på grund av fattigdom, på grund av sjukdom och på grund av stora problem som de har, säger Göran Hägglund.

Varför kan det inte vara en poäng att hjälpa folk att hålla fred?

– Jag tycker vi ska göra det också, men då ska det ske inom ramen för försvarsanslaget. Det kan inte vara så att de fattigaste ska betala brister i det svenska försvaret, säger kristdemokraten Göran Hägglund.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".