Kritik mot omfördelning av biståndspengar

2:00 min

Biståndsminister Peter Eriksson säger till Ekot att regeringen i vårändringsbudgeten använder biståndspengar för att täcka underskott i budgeten. Det handlar om 700 miljoner kronor som tas från biståndet för att täcka utgifter i Sverige.

Peter Eriksson sa i vintras i Ekot att regeringen kommit överens om att i fortsättningen följa de nya reglerna för avräkning för flyktingmottagning, som beslutats i OECD-ländernas biståndskommitté DAC.

Men i vårändringsbudgeten har han fått vika sig för finansminister Magdalena Anderssons krav om att få använda ytterligare 700 miljoner kronor av biståndsbudgeten för utgifter i Sverige.

– Den här kompromissen kan man säga, som är gjord i den här förhandlingen, är att Finansdepartementet får 700 miljoner kronor i ökade avräkningar i förhållande till hur man räknar fram det här under 2019, men 2020 genomförs det nya systemet fullt ut, säger biståndsminister Peter Eriksson.

Först nästa år kommer regeringen att följa de nya reglerna för avräkning för flyktingkostnader från biståndet som togs för ett och ett halvt år sedan i OECD:s biståndskommitté DAC.

Sveriges bistånd är en procent av BNI (bruttonationalinkomsten), och har fått kritik såväl från DAC som från Riksrevisionen för att inte fullt ut ha följt dem internationella reglerna.

– Vi har ett nytt beräkningssystem när vi räknar ut avräkningarna och det är en överenskommelse som har gjorts på grund av att det inte har varit fullt ut förenligt med de regler som finns på internationell nivå när det gäller avräkningarna av det svenska biståndet tidigare, säger Peter Eriksson.

Biståndsminister Peter Eriksson förlorade i förhandlingen med finansdepartementet och finansminister Magdalena Andersson och fick lämna ifrån sig ytterligare 700 miljoner kronor som ska användas i Sverige.

Biståndsorganisationernas paraplyorganisation Concord kritiserar åtgärden, och säger biståndspengar ska användas för fattigdomsbekämpning i utvecklingsländer, inte i Sverige.

– För att inte göra alltför stora hål i statsbudgeten så har det också inneburit att 700 miljoner kronor från det nya sättet att räkna, räknas bort under det första året, och det är därför det ser ut som ett minus 700 i budgeten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista