USA begär Assange utlämnad

1:57 min

Wikileaks grundare Julian Assange greps inne på Ecuadors ambassad i London under förmiddagen. Detta efter att ambassadören gett tillstånd och dragit tillbaka Assanges asyl.

– De har beviljat Assange en form av diplomatisk asyl på ambassadens område, men de har möjlighet att avstå från de immuna rättigheterna, säger Ove Bring, professor emeritus i folkrätt vid Stockholms universitet.

Vad som kommer hända med Julian Assange nu är ännu oklart. Ove Bring menar att det är troligt att Assange kommer åtalas för brott under brittisk lagstiftning.

– Han har bland annat avvikit från ett borgensåtagande, han skulle hålla sig tillgänglig för en rättsprocess och han gjorde inte det. Han smet iväg till Ecuadors ambassad och höll sig undan från rättvisan, säger Ove Bring. 

En utlämning till USA är precis vad Assange länge har fruktat. Det har spekulerats om att det finns ett hemligt åtal, sedan Wikileaks redan 2010 läckte bland annat en hemlig film från USA:s militär, på hur amerikanska soldater i en stridshelikopter dödar civila i Irak.

– Jag har läst uttalanden från justitieministern, FBI-chefen och CIA-chefen som klart och tydligt indikerar att de är ute efter honom. Så att det här är ingen lek, säger Assanges svenska advokat Per E Samuelsson.

Skälen till att Julian Assange har gripits i London antas av hans advokat vara att han har brutit mot villkoren för den borgen han fick i Storbritannien för sju år sedan.

– Genom att söka asyl på Ecuadors ambassad bröt han mot löftet om att inställa sig på polisstation en gång om dagen och ha fotboja. Det är straffbart i Storbritannien, säger Per E Samuelson.

Enligt brittisk polis har USA begärt att Assange ska utlämnas dit. Men Ove Bring tror inte att det är troligt att brittiska regeringen går med på en sådan utlämning.

– Det är ett politiskt brott han anklagas för i USA och demokratier emellan så brukar man inte utlämna personer för den typen av brott, säger Ove Bring.

Skulle Assange riskera dödsstraff i USA är ett utlämnande helt uteslutet menar Ove Bring.

– Det finns principer i den Europeiska konventionen för mänskliga rättigheter som säger att man inte lämnar ut någon till att sitta i en korridor och vänta på ett dödsstraff. Det är att likställa vid tortyr, säger Ove Bring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista