Ekonomin tappar fart

Sämre läge på arbetsmarknaden

2:22 min

Arbetslösheten minskar inte lika mycket längre, det visar ny statistik från Arbetsförmedlingen. Analysen är att det nu också märks på arbetsmarknaden att ekonomin tappar fart.

– Det är fortfarande en stark arbetsmarknad men jag tycker att vi ser tecken på att avmattningen i ekonomin också syns på arbetsmarknaden nu, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen. 

I ett och ett halvt år har arbetslösheten minskat, enligt Arbetsförmedlingens statistik. Men nu har någonting hänt, i mars var 345 000 personer inskrivna som arbetslösa, det är 14 000 färre jämfört med samma månad förra året. De senaste månaderna har minskningen varit omkring 20 000. Det går alltså långsammare nedåt nu, och det tolkar Arbetsförmedlingens analyschef som att avmattningen i ekonomin har nått arbetsmarknaden. 

– Minskningen i arbetslöshet har planat ut, det är alltså en dämpning på arbetsmarknaden, säger hon. 

En av alla som letar efter ett jobb just nu är Sebbe Sabet som Ekot träffade på en Arbetsförmedling i Stockholm. 

– Mina chanser är fifty-fifty tror jag, jag har lite problem ryggen, säger han. 

Vad är det för jobb du vill ha? 

– Nu söker jag allt möjligt som jag kan klara av. 

Enligt en säsongsrensad serie på arbetslöshetsnivån märks också förändringen. De senaste månaderna ligger Arbetslösheten stilla runt 6,8 procent, enligt Arbetsförmedlingens sätt att mäta. Prognosen är att den kommer att vända upp senare i år. 

– Vanligtvis när ekonomin mattas av så blir det lite svårare för dem som står långt ifrån arbetsmarknaden, säger Annika Sundén. 

Vilka pratar vi om då? 

– Om vi tittar på de inskrivna på arbetsförmedlingen i dag så handlar det väldigt mycket om dem som har kommit till Sverige de senaste åren från andra länder, utanför Europa. För många av dem handlar det om att man har en låg utbildning och behöver komplettera den för att kunna ta ett jobb på svensk arbetsmarknad. 

Haamoodi Hamid har varit utan arbete i ett halvår, och nu vill han ändra på det. 

– Jag hoppas att jag ska få ett jobb i dag, vad som helst som köksbiträde eller något. Nu hoppas jag att jag ska hitta jobb, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista