EU:s upphovsrättsdirektiv

MP går emot regeringen

1:30 min

Trots att Miljöpartiet sitter med i regeringen går nu partiet i Riksdagen emot regeringen när det gäller vilken inställning Sverige ska ha i EU när det gäller EU:s upphovsrättsdirektiv.

Vid EU-nämnden i morgon ska frågan upp och då kommer Miljöpartiet att rösta nej till EU:s upphovsdirektiv, trots att regeringen föreslår att Sverige på ministerrådet ska säga ja.

– Det här handlar om att stå upp för frihet och yttrandefrihet på internet och där kommer inte vi att backa, utan vi röstar enligt våra hjärtan. Vi röstar på partiets linje och det är emot det här direktivet, säger Lorentz Tovatt, suppleant för miljöpartiet i EU-nämnden.

Det här innebär att ni går emot regeringen?

– Ja, regeringen består av två partier som tycker olika i den här frågan. Vi går till val på olika ståndpunkter i Europaparlamentet. Vi tycker olika. Och jag hoppas att man har förståelse för att vi följer partilinjen i en så här viktig fråga.

Har det här hänt förut?

-Det här är första gången som vi röstar emot regeringens linje.

Miljöpartiet i Riksdagen går alltså emot regeringen där också Miljöpartiet sitter med. Och det är alltså enligt Lorentz Tovatt första gången det sker.

Mycket talar också för att regeringen förlorar omröstningen i EU-nämnden eftersom en majoritet av övriga partier i förväg sagt att de är för ett nej till EU:s upphovsrättsdirektiv.

EU-nämnden beslutar hur Sverige ska ställa sej i frågan på EU:s ministerråd. Sannolikheten är alltså stor för att regeringen tvingas åka till Bryssel och tala emot sin egen linje i frågan.

– Om det blir ett nej i EU-nämnden imorron så kommer regeringen tvingas driva ett nej på ministermötet. Och det är naturligtvis ambitionen. det är klart att det här ska vara någonting som ska omförhandlas i EU. Vi ska inte acceptera att EU är inne och detaljreglerar människors frihet på internet. Utan tvärtom EU ska fokusera på dom verkliga hoten vi har, nämligen klimatet, säger Lorentz Tovatt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista