Inlämningen ska öka

Kommuner testar nytt sätt att källsortera

2:11 min

Tio kommuner ska nu testa ett nytt sätt att källsortera. Målet är att inlämningen av tidningar och förpackningar ska öka genom att den flyttar närmare bostaden.

Förra året beslutade regeringen att det ska bli lättare för svenskarna att källsortera. Bland annat genom att insamlingen ska flytta närmare bostaden.

Finansieringen av det här kommer att ligga på producenterna av förpackningar och tidningspapper – inte kommuner och bostadsrättsföreningar.

– Allt går ut på att hitta en bra form för samarbete, så att vi får mer återvinning. Men också bättre återvinning, så att vi får rena material som verkligen går att återvinna, så att det inte kommer med skräp som försvårar själva återvinningsprocessen, säger Weine Wiqvist, vd på Avfall Sverige, kommunernas branschorganisation för avfallshantering.

För att reformen ska gå så smidigt som möjligt finns nu en överenskommelse om hur kommun och näringsliv ska samarbeta – den har tagits fram av Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och Avfall Sverige

– Och det som ska göras nu, i ett första led, är att testa den här samarbetsplattformen som det handlar om i ett tiotal kommuner i Sverige. Det ska sen ligga till grund för ett samråd som ska äga rum i alla Sveriges kommuner under det här året, säger Weine Wiqvist.

Kommunerna som nu testar systemet ligger framförallt i Dalarna och Kalmar län. Reformen ska sen ske stegvis med start i hela landet 2021.

Hur det ska fungera rent praktiskt kommer skilja sig åt, beroende på var i Sverige man bor. Men grundidén är alltså mindre insamlingar närmare hemmet.

– Rent praktiskt kan det till exempel handla om att man får insamlingsbehållare, kärl och påsar tillgängligt direkt i den fastigheten som man bor i. Då blir det mindre behållare som man behöver tömma och ta hand om innehållet på ett annat sätt än man gör vi de här lite större återvinningsstationerna som vi har vant oss vid att ha, säger Weine Wiqvist.

Uppdatering: 

Efter att intervjun med Avfall Sveriges vd, Weine Wiqvist, gjordes, har organisationens samarbete med en av de andra parterna, Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI, avbrutits. Parterna har olika uppfattningar om insamlingssystemet, och projektet har därför tillfälligt stoppats. "Vi hoppas kunna ta upp samarbetet igen", meddelar Avfall Sverige.

 

Fakta: Hushållsavfall

Den totala mängden avfall från hushållen ökade något mellan 2014 och 2016 till 4,4 miljoner ton varav 417 000 farligt avfall.

Avfallsmängderna per person har tidigare minskat på grund av befolkningsökningen i Sverige, men mellan 2014 och 2016 ökade mängden från 430 till 441 kilo per person (icke-farligt och farligt sammantaget).

Farligt avfall från hushållen, som framförallt består av skrotade bilar och avfall från elektrisk och elektronisk utrustning, är precis som 2014: 42 kilo per person.

Statistiken sammanställs vartannat år och omfattar de avfallsmängder som genererats i Sverige två år före rapporteringen. Nästa omgång med avfallsdata avser år 2018 och kommer att rapporteras av Naturvårdsverket sommaren 2020.

Källa: Naturvårdsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.