Falska årsredovisningar

Dom mot oseriös bolagsförmedlare skickar viktig signal

1:56 min

Oseriösa så kallade bolagsförmedlare som använder sig av falska årsredovisningar för att begå brott har blivit allt vanligare.

I förra veckan kom en dom mot just en sådan oseriös bolagsförmedlare och den ser Stefan Lundberg, chefsåklagare och strategisk samordnare för brottsförebyggande frågor på ekobrottsmyndigheten, som en viktig signal.

– Som jag ser det ur en brottsförebyggande synvinkeln så är det att det finns en upptäcktsrisk för en bolagsförmedlare som begår brott, vi skickar ut en signal här att det är inte riskfritt att jobba med detta, säger Stefan Lundberg.

En kriminell bolagsförmedlare köper eller startar bolag i syfte att begå brott. Ofta förfalskar bolagsförmedlaren årsredovisningar som skickas in till bolagsverket genom att blåsa upp siffror som omsättning och resultat och det är för att ge bolaget ett högt kreditvärde.

Därefter kan bolagen används till att exempelvis ta lån eller handla på kredit, utan planer på att betala tillbaka. Bolagsförmedlaren kan själv begå bedrägeribrotten, men vanligare är att bolagen säljs vidare till andra kriminella.

– Det är ett väldigt stort problem, hela grunden med kreditvärdighet är att leverantörer och andra intressenter ska kunna lita på siffrorna som finns i årsredovisningarna som är registrerade hos bolagsverket, och det kan man ju uppenbarligen inte göra, säger Stefan Lundberg.

Förra veckan dömdes en man i 50-årsåldern till ett och ett halvt års fängelse och fem års näringsförbud för grovt bokföringsbrott i sex fall, där han i lika många bolag blåst upp siffror i årsredovisningarna. Totalt har mannen varit aktiv i över 100 bolag.

– Bolagsförmedlare har funnits länge precis som målvakter så det är inget nytt. Det som är trenden som vi ser är just användandet av falska årsredovisningar, det är väldigt frekvent idag.

Bolagsverket som i första hand är en registreringsmyndighet har svårt att kontrollera uppgifterna som skickas in. Men eftersom den här typen brott har ökat fick bolagsverket ett utökat uppdrag av regeringen förra året att arbeta mer brottsförebyggande.

Det är fortfarande svårt att upptäcka falska årsredovisningar men det pågår nu en övergång till digital inlämning av årsredovisningar och det skapar nya möjligheter, säger Helene Thorgren som är avdelningschef för företagsregistreringen på bolagsverket.

– Då ser vi att vi har mycket större möjligheter att hitta förfalskade årsredovisningar och avvikelser än vad vi har idag i pappershandlingarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista