Kvinnor med funktionshinder missgynnas på arbetsmarknaden

2:29 min

Kvinnor med funktionsnedsättning är i högre utsträckning deltidsarbetslösa eller timanställda än män med funktionsnedsättning.

Jämställdhetsmyndigheten har tillsammans med Myndigheten för delaktighet undersökt förutsättningarna på arbetsmarknaden för män och kvinnor med funktionsnedsättning.

Bland kvinnor i den här gruppen är det betydligt vanligare att vara deltidsarbetslös eller timanställd, jämfört med männen som i högre utsträckning jobbar heltid.

– Det är väldig allvarligt. Det betyder ju att de här kvinnorna har en större ekonomisk otrygghet, menar generaldirektören på Jämställdhetsmyndigheten Lena Ag.

Att män jobbar heltid i högre utsträckning än kvinnor gäller även i stort för hela den sysselsatta befolkningen, men skillnaderna mellan män och kvinnor med funktionsnedsättning är större.

I kartläggningen från Jämställdhetsmyndigheten och Myndigheten för delaktighet konstateras även att det är vanligare för män än kvinnor med funktionsnedsättning att få lönesubventionerade heltidsanställningar. 

– Jag tycker det är anmärkningsvärt. Vi hoppas att det här ska leda till att arbetsmarknadsinsatser för kvinnor med funktionsnedsättning blir bättre, säger Lena Ag.

I inslaget kan du även höra Charlotte som nyligen kommit tillbaka till arbetslivet efter att ha lidit av psykisk ohälsa i många år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista