Ben Bernanke.

Bernanke ny chef för USA:s centralbank

President George Bush nominerade på måndagen den 51-årige skäggprydde Princetonprofessorn Ben Bernanke som ny chef för den amerikanska centralbanken Federal Reserve. Bernanke är en respekterad ekonom och utnämningen hyllas av marknaden.

Ben Bernanke kommer om han godkänns av senaten att efterträda Alan Greenspan, som fyller 80 år nästa år och avgår den 31 januari 2006 efter 18 år som centralbankschef.

Ben Bernanke är en respekterad konservativ expert på på penningpolitik som har varit ordförande i Vita husets ekonomiska råd och suttit i centralbankens styrelse.

Han är en briljant akademiker som skrev sin doktorsavhandling som 26-åring om den stora depressionen. han saknar i stort sett näringslivserfarenhet men var ändå marknadens huvudkandidat och New Yorkbörsen gick upp när beskedet kom.

Bernanke har i motsats till Greeenspan förordat klara inflationsmål och han har varnat för riskerna med det stora amerikanska budgetunderskottet.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".