Arbetsförmedlingen

Sjöberg: Låt privata aktörer ta över även för funktionshindrade

1:58 min

Regeringen borde överväga att låta privata aktörer ta över insatserna även för funktionshindrade, när Arbetsförmedlingen görs om.

Det sa Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg i Ekots lördagsintervju idag.

– Redan i dag jobbar ju privata utförare med den här gruppen. Vi tycker egentligen inte att det här är en riktigt bra uppdelning, att har du en funktionsnedsättningskod ska du vara kvar på Arbetsförmedlingen. Det finns ingenting i den privata verksamheten per se, som säger att de skulle vara olämpliga att jobba med den här gruppen. Det blir snarare ett stigmatiserande tänkande.

Enligt januariöverenskommelsen mellan regeringen, centern och liberalerna ska Arbetsförmedlingen göras om radikalt och få mer av myndighetsfunktion, medan privata aktörer ska ta över alla uppdrag som rör matchning och stöd. Men enligt överenskommelsen ska detta inte beröra personer med funktionsnedsättning.

I dag är omkring 70 000 i insatser för funktionsnedsatta. Det blir ett utpekande av den gruppen om alla vet att har man fått jobb via arbetsförmedlingen så är man funktionsnedsatt, säger Mikael Sjöberg, som tycker att partierna bakom januariöverenskommelsen borde fundera ett varv till om och hur man ska göra skillnad på arbetssökande. Han är öppen för att privata företag tar över insatserna för funktionnedsatta helt, i likhet med det som kommer att gälla för övriga arbetssökande.

– Ja, jag är inte helt främmande för en sådan del, åtminstone att man tittar på hur man gör den där uppdelningen. Det kan bli stigmatiserande att dela upp det på det sättet och jag hoppas att de politiska partierna i sina diskussioner tar den frågan, säger Mikael Sjöberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista