Valresultatet

Finland: Komplicerat att bilda regering

2:17 min

Det blev jämnt mellan de tre stora partierna och nu väntar en knepig regeringsbildning.

Socialdemokraterna blev största parti med små marginaler i det finländska riksdagsvalet. Tätt efter Socialdemokraterna placerade sig nationalistiska Sannfinländarna och moderata Samlingspartiet, men inget av partierna når över tjugo procent. Enligt Åsa von Schoultz, professor i statsvetenskap i Helsingfors, kommer regeringsbildningen att bli knepig.

– Den kommer att bli väldigt komplicerad. Det är inte så att Socialdemokraterna har ett starkt mandat, utan här kommer det att bli tuffa förhandlingar.

Enligt Åsa von Schoultz så är det oklart hur nästa regeringskonstellation kommer att se ut. Socialdemokraterna (SDP) har tidigare varit negativt inställda till att samarbeta med Sannfinländarna, men allt kan hända säger statsvetare Åsa von Schoultz.

– Ingenting är omöjligt i finländsk politik, alla kan tala med alla. Men i den här valrörelsen så har det funnits ovanliga tendenser som tyder på att det kommer att bli svårt att ta in Sannfinländarna i en regering. Både SDP och Samlingspartiet har varit ganska tydliga med att säga att det skulle vara besvärligt och att man inte delar samma värderingar. 

Socialdemokraternas ledare Antti Rinne kommer nu att skicka ut frågor till partierna för att därefter fatta beslut om hur Finlands nya regering kan komma att se ut. Centrala frågor är utbildningspolitik och arbetslöshet, säger Åsa von Schoultz.  

– Hela oppositionen har lyft utbildningspolitiken. Regeringen skar ned kraftigt på utbildningspolitiken vilket de har kritiserats kraftigt för. En annan fråga handlar om arbetslösas situation. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista