Pressfrihet

Dom mot turkisk journalist idag

2:20 min

Reportrar utan gränsers ordförande i Turkiet står åtalad i en omstridd och uppmärksammad rättegång.

I Turkiet väntas en dom i dag i ett mycket uppmärksammat fall där bland annat ordföranden i organisationen Reportrar utan gränser: Erol Önderoğlu riskerar 14 års fängelse. Kritiken har varit hård både i Turkiet och omvärlden och det talas om risken för justitiemord.

Erol Önderoğlu är en känd förkämpe för kritisk, granskande och självständig journalistik i Turkiet. När den kurdiska tidningen Özgür Gündem utsattes för tryck från myndigheterna 2016 och anklagades för att stödja terrorstämplade PKK var Önderoğlu en av 50 som i solidaritet ställde upp som ansvarig utgivare för en dag.

Han och två medåtalade greps och hölls fängslade i tio dagar. Flera gånger har de hörts i rätten, de anklagas för terroristpropaganda och uppmuntran till brott och idag väntas dom. Erol Önderoğlu har inga stora förhoppningar om att bli frikänd.

– Jag förväntar mig inget positivt från dagens rättssystem som är extremt politiserat. Jag förväntar mig att bli dömd precis som alla andra säger han och syftar på andra kritiska journalister.

Mängder med journalister har dömts till långa fängelsestraff i Turkiet. Tidningar, radio- och tv kanaler och bloggar har stängts, särskilt efter kuppförsöket 2016. Turkiet är det land i världen som har flest professionella journalister i fängelse och är bland de sämst rankade länderna i världen i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex.

Önderoğlu själv säger att han aldrig tvekat att hjälpa utsatta medier trots att han nu riskerar fängelse för det.

– Turkiska journalister och utländska, kritiska journalister i Turkiet behöver mer än någonsin den här typen av solidaritet, säger han.

– Jag är beredd att betala priset, för jag är trygg i att jag gjort rätt och jag vet att jag inte deltagit i några kriminella aktiviteter.

Han och hans medåtalade riskerar över 14 års fängelse om de fälls. De blir i så fall ytterligare självständiga reportrar som plussar på Turkiets redan mörka statistik över fängslade journalister.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista