Påskvädret: Soligt och upp mot 20 grader

1:19 min

Det kan bli 20 grader varmt på vissa platser i södra Sverige under påskhelgen. I Norrland kommer temperaturen upp i 15 till 20 grader. Men det soliga vädret för även med sig brandrisk.

Påsken inträffar vid olika datum varje år, någon gång mellan 22 mars och 25 april. I år är påsken sen, vilket i sig inte är någon garanti för sol och värme. Men i år kan vi se fram emot fint påskväder.

– Högtrycket ligger kvar hela veckan. Det blir en ganska solig påsk och i Norrland kommer temperaturerna ligga på 10 till 15 grader och i söder kan det gå upp mot lokalt 20 grader, säger Henrik Reimer, meteorolog på SMHI.

Det fina vädret gör även att påsktrafiken inte nämnvärt kommer påverkas av nederbörd eller halka.

– Det kan komma någon snöby i Norrlandsfjällen men det är så pass små mängder att det kommer inte bli några problem alls, säger Henrik Reimer.

Det soliga vädret kan även få något mer negativa effekter, SMHI varnar för brandrisk i södra halvan av landet. Det kan det vara värt att tänka på innan man går ut och grillar eller bränner löv.

– Eftersom det är torrt i luften och mycket av fjolårsgräset också är torrt så blir det lättantändligt, säger Henrik Reimer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista