Flera jämstarka partier

Regeringsförhandlingar väntar i Finland

1:47 min

I Finland förutspås regeringsförhandlingarna bli allt annat än lätta, efter söndagens mycket jämna riksdagsval.

Det var ett historiskt jämt riksdagsval ända in på slutrakan i Finland på söndag. Redan innan slutresultatet visade att Socialdemokraterna vann med 40 mandat mot Sannfinländarnas 39, stod det klart regeringsförhandlingarna kan bli allt annat än lätta.

Inget parti vann med bred marginal utan istället verkar den finländska politiken stå inför något av ett paradigmskifte: det finns flera nästan jämstarka partier, istället för en klar politisk vinnare.

Det sannolika är att det är Socialdemokraternas partiledare Antti Rinne som blir regeringssonderare.

Jag är en optimist och är van vid att sitta vid förhandlingsbord med olika sorters utgångslägen, sade den före detta fackföreningsjuristen Rinne i en intervju med Yle.

Nu då valet är över är pressen stor på att fort få en ny regering: den förra regeringen avgick den 8 mars och nu stundar inte bara EU-val utan också EU-ordförandeskap för Finlands del från och med sommaren.

Enligt Rinne är steg nummer ett för regeringssonderaren att skicka frågor till alla partier som partierna förväntas besvara, före nästa steg kan tas.

På frågan om att ha Sannfinländarna med i regeringen sade Rinne att alla partier kommer att få samma frågor och att svaren kommer att dömas på samma grunder.

Rinne påpekade ändå i intervjun för Yle att han och Sannfinländarnas partiledare Jussi Hallo-aho har mycket olika värderingar och att det är just värderingarna som spelar en stor roll för en regering.

Nu återstår att se vad utfallet blir på basis av gårdagens resultat. Samlingspartiet kom trea med 38 mandat medan statsministerns Centerparti förlorade stort. Så väl De Gröna som Vänsterförbundet ökade sina mandat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista