Efter utsläppsfusket

Förre Volkswagen-chefen åtalas

1:51 min

Förre Volkswagenchefen Martin Winterkorn åtalas nu också i Tyskland för flera fall av bedrägeri i samband med avgasfusket som avslöjades 2015.

Ytterligare fyra höga Volkswagenchefer åtalas men det är den förre koncernchefen Martin Winterkorn som står i centrum för anklagelserna.

Enligt åklagaren i Braunschweig handlar det om ett särskilt allvarligt fall av bedrägeri, brott mot konkurrenslagen och trolöshet mot huvudman.

Winterkorn ska ha känt till de illegala manipulationerna med dieselbilar åtminstone sedan våren 2014. Men myndigheter och kunder hölls ovetande tills fusket avslöjades i USA över ett år senare, hösten 2015.

Fusket omfattar 11 miljoner bilar världen över. Syftet med de manipulerade avgassystemen var att visa på mindre utsläpp av hälsofarliga kväveoxider vid testkörning, för att klara de formella gränsvärdena. I verklig körning var utsläppen betydligt högre.

Sedan tidigare är Martin Winterkorn också åtalad i USA för konspiration och omfattande bedrägeri.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista