Många orosmoln

Osäkert läge inför kvartalsrapporterna

1:59 min

Med start den här veckan presenteras börsbolagens kvartalsrapporter.

Enligt Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank, finns det både positiva och negativa signaler om konjunkturen framöver.

– Vi har haft en period med stor oro för tillväxten och för konjunkturen globalt. När rapportsäsongen nu drar igång blir det en viktigt temperaturmätare på hur det står till med tillväxten och bolagen.
På lång sikt är det styrande för hur börsen går, hur mycket pengar bolagen tjänar. Vad företagen säger nu inför resten av 2019 blir jätteintressant, säger Maria Landeborn.

Det är bland annat handelskriget mellan Kina och USA, osäkerheten kring brexit och signaler om höjda centralbanksräntor som skapat oro kring världskonjunkturen. Förra veckan sänkte IMF tillväxtprognosen för i år.

Samtidigt har Stockholmsbörsen stigit med hela 16 procent sedan årsskiftet och det finns flera positiva signaler för konjunkturen på längre sikt, säger Maria Landeborn.

– Tittar man på vad analytikerna förväntar sig av bolagen så tror man fortfarande på en positiv vinsttillväxt i år även om det kanske blir i låga, ensiffriga tal, så 2019 blir lite av ett mellanår. Men 2020 väntar man sig att både tillväxten i ekonomin stärks igen och att vinsttillväxten ökar igen i företagen.

Under de närmsta veckorna kommer alltså de börsnoterade bolagen att presentera sina kvartalsrapporter. Telecomjätten Ericssons rapport offentliggörs på onsdag.

– När det gäller Ericsson så blir det intressant att se vad man säger om orderingången och vad man tror om utrullningen av 5G framöver. Aktien har ju gått väldigt bra under en period så där finns det lite kvar att bevisa, tycker jag, säger Maria Landeborn på Danske Bank.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista