Handelsavtal

EU-mandat för USA-förhandlingar på plats

1:46 min

EU har fått klartecken att förhandla om ett handelsavtal med USA sedan medlemsländerna godkänt kommissionens förhandlingsmandat. Handelskommissionären Cecilia Malmström hoppas på snabba förhandlingar och att ett avtal kan slutas redan till hösten.

– Det finns känsliga områden men vi kan göra detta ganska snabbt. Vi hoppas kunna slutföra detta under kommissionens mandat, sa Cecilia Malmström på en presskonferens efter att EU-länderna godkänt kommissionens förhandlingsmandat.

Den sittande kommissionen jobbar fram till sista oktober – Malmström tror alltså att ett avtal mellan EU och USA kan vara färdigt då.

Men som hon säger finns det en del känsliga områden. Samtidigt finns det ett visst motstånd inom EU att förhandla med en part som hotar med tullar och lämnar andra internationella avtal som EU tycker är viktiga, däribland Parisavtalet.

EU kommer inte heller få tillträde till den amerikanska marknaden för offentlig upphandling som önskat.

Till amerikanernas förtret kommer avtalet inte heller omfatta jordbruksprodukter vilket EU sagt nej till.

Det avtalet kommer omfatta är industrivaror. Slopade tullar på det området kan öka EU:s och USA:s export till den andra parten med 8-9 procent, vilket kan ge vinster på 26-27 miljarder euro enligt kommissionen.

Parterna vill också förenkla handeln genom att erkänna varandras tekniska testmetoder, så att en vara som säljs i EU också ska kunna säljas i USA utan nya tester och vice versa.

EU:s förhoppning är att få till ett avtal och därmed slippa Donald Trumps hot om biltullar mot Europa.

Parallellt med dagens beslut om att inleda handelssamtal har dock ett nytt handelsbråk flutit upp till ytan som rör subventioner till flygjättarna Boeing och Airbus.

Världshandelsorganisationen WTO sa i förra veckan att amerikanska Boeing har gynnats av olagliga subventioner och EU kan därmed svara med strafftullar på utvalda amerikanska exportprodukter.

– Kommissionen förbereder en lista över möjliga strafftullar som ska presenteras på onsdag, sa Malmström.

Malmström har förberett en lista över möjliga strafftullar som ska presenteras på onsdag.

USA har i sin tur hotat med strafftullar då WTO tidigare sagt att franska Airbus också tagit emot olagliga subventioner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista