Terrorsekten IS

Australien vill ta hem barn till IS-anhängare

2:06 min

Regeringen har ännu inte fattat något beslut om och i så fall hur Sverige ska hjälpa barn till IS-anhängare i Syrien. Men på andra håll i Europa och världen har många av barnen redan kommit hem till sina anhöriga.

Australiskan Karen Nettleton kramar sina tre barnbarn i flyktinglägret Al-Hol i Norra Syrien, berättar hon för australiska ABC. De har inte setts på över fem år. Deras mamma, Karen Nettletons dotter Tara är död och så även deras pappa som stred för terrorgruppen IS. Nu ska familjen hem, hem till Australien, lovar australiska myndigheter.

I samma läger finns det över 60 svenska barn. Många föräldralösa eller med bara en förälder, oftast en mamma. Vad som ska hända med dem är det ännu ingen som vet.

Australiens premiärminister har sagt att landet samarbetar med Röda Korset för att få ut australiska barn från lägret.

Frankrike har låtit nära hundra barn till IS-krigare återvända till landet. Enligt franska myndigheter finns det ingen generell linje, varje fall prövas för sig.

Storbritannien har inte aktivt försökt ta hem barnen, däremot har regeringen sagt att de som lyckas ta sig till ett brittiskt konsulat utanför Syrien kan få hjälp.

Elodie Schindler, talesperson för Röda Korskommittén, säger att hon har förståelse för att situationen är komplex, inte minst ur säkerhetssynpunkt – men länder bör agera i enlighet med humanitär rätt.

– Vi ser också att kvinnor och barn är särskilt sårbara och måste i första hand behandlas som civila, barn är i första hand offer, säger hon.

Exakt hur stater ska agera vill hon inte gå in på men varje fall bör prövas unikt. 

– Vi förstår att det tar tid men det här behöver också prioriteras eftersom fler och fler kommer till lägret och situationen där är inte hållbar, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista