Sprängdåden minskar i Malmö

Handgranater allt mer sällsynt

2:12 min

Den senaste tiden har flera kraftiga sprängdåd uppmärksammats. Men trenden över tid är att antalet sprängdåd minskar. Och polisen har koll på vilka det är som utför sprängdåden.

Personerna ingår i olika kriminella gäng som utfört bland annat sprängdåden. Och just nu sitter ett stort antal personer frihetsberövade, enligt biträdande polisområdeschef i Malmö, Mattias Sigfridsson.

– Det sitter cirka 100 personer häktade i Malmö just nu och det är ju höga siffror. Men det sitter drygt 30 personer just nu för grova våldsbrott. Och då pratar vi sprängningar men vi pratar också mord och mordförsök, säger Mattias Sigfridsson, biträdande polisområdeschef i Malmö.

Från januari fram till mars så inkom 15 anmälningar om sprängning i Malmö och inatt inträffade en ännu explosion i staden. Sedan 2016 har antalet sprängdåd minskat i Malmö med nästan en tredjedel fram till 2018. En orsak till minskningen kan vara att polisen tagit många gängmedlemmar, enligt Mattias Sigfridsson.

Sprängdåden används av kriminella gäng för att utöva hot. Och det är olika sprängämnen som används, enligt polisen.

– Vi har sett sprängningar med sprängmedel, vi har sett sprängningar med kraftiga bangers, Cobras till exempel. Och det pratas fortfarande mycket om handgranater men vi har en handgranat 2018, en 2017. Så det är väldigt, väldigt sällsynt. Vi hade en våg vid 2016 men det ligger långt tillbaka i tiden, säger Mattias Sigfridsson.

En del av sprängämnena finns i Sverige, inom byggindustrin och liknande, för civilt bruk. Men det kommer från flera håll, berättar Mattias Sigfridsson.

– Det finns ju också en marknad i Europa där man kan smuggla hit både civil och före detta militära sprängämnen. Det kommer nog från flera håll. Vi har sett vid något tillfälle att det är sprängmedel som har smugglats hit från andra länder som använts, säger Mattias Sigfridsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista