Våldsamma strider

Ingen lösning syns i Libyen

2:18 min

I Libyen fortsätter de våldsamma striderna om huvudstaden Tripoli.
Framfarten för krigsherren Khalifa Haftars styrkor tycks ha bromsats in i huvudstadens utkanter och samtidigt fördöms Haftars attack mot Tripoli av stora delar av omvärlden.

De dödliga ljuden av luftvärnsrobotar, granater och automatvapen blandas med ljudet av religiösa utrop i Libyens huvudstad Tripoli.

I drygt tio dygn har Haftars försök att inta huvudstaden pågått, avancemanget såg i början lätt ut, men i Tripolis utkanter kom de första motgångarna.

Haftars styrkor slogs tillbaka och har fått retirera. Inte mycket tyder på att han kommer att kunna kontrollera huvudstaden.

Haftar menar att han slåss mot terrorister, att den internationellt erkända och FN-stödda regeringen i Tripoli består av anhängare till muslimska brödraskapet och al-Qaida. Delvis har han rätt.

Delar av regeringen är islamister med starka band till organisationerna, men det är en samlingsregering som stöds av FN. Och just FN:s sändebud för Libyen Ghassan Salame kritiserade i går kväll Haftar, och menade att hans anfall inte handlar om en terrorkamp utan om ett kuppförsök.

Även Italien, med nära band till sin gamla koloni, och ett av få länder med ambassad kvar i Tripoli, uppmanade till ett omedelbart eldupphör och fredssamtal.

Men just nu syns ingen lösning, ingen tycks kunna vinna den militära kampen och ingen av parterna är intresserad av fredssamtal.

Läget är allvarligt, motsättningarna många och det fruktas nu att de nyligen uppblossade striderna kan försätta ett redan kaotiskt och dysfunktionellt land i en än värre situation, att liknas vid inbördeskriget 2011.

Det kriget kostade kostade mängder av människor livet, och grusade på  bara några månader förhoppningarna om demokrati i Libyen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista