Valet i Indien

Kandidater får kampanjförbud

1:40 min

Indiens valkommission ålägger nu ett antal kandidater i det pågående parlamentsvalet några dagars kampanjförbud. Detta för att de brutit mot reglerna om vad som får sägas under valkampanjer.

Indiska valrörelser är smutsiga tillställningar där personangrepp och falska anklagelser är vanliga. Men det finns ändå gränser menar landets valkommission, som nu förbjudit ett antal kandidaterna från att kampanja.

Under valrörelser råder strikta regler för vad som får sägas så att inte väljare utsätts för otillåten påverkan.

En av de som nu får ligga lågt är självaste chefsministern i delstaten Uttar Pradesh, Indiens folkrikaste och därmed viktigaste i valsammanhang.

Yogi Adityanath är något av regerande hindunationalistiska BJP:s värsting. Han kritiseras ofta för sina uttalanden och anses gå längre än många andra av partiets politiker när det kommer till frågan om minoriteternas ställning i landet.

Han får nu inte kampanja på tre dagar.

Adityanaths huvudmotståndare, daliternas, de så kallat kastlösas, ledare Mayawati får inte heller hon delta i valrörelsen under två dagar.

Detta för att hon i ett tal varnat muslimer för att valresultatet påverkas om deras röster splittras, det vill säga de inte röstar på ett och samma parti eller allians.

Det är inte tillåtet att uppmana människor att rösta på ett visst sätt utifrån vilken religion eller kast de tillhör.

Frågan är om valkommissionens beslut om bestraffningar kommer att få andra kandidater att nu lägga band på sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista