BRANDEN I NOTRE-DAME

Branden släckt och konstskatter räddade

1:44 min

Branden i katedralen Notre Dame i Paris är nu släckt, uppger stadens räddningstjänst för flera nyhetsbyråer. Den omfattade branden har härjat sedan i går kväll. Frankrikes president Emmanuel Macron har lovat att katedralen ska återuppbyggas.

Flera rika familjer i Frankrike har redan lovat bidra med motsvarande 3 miljarder kronor till återuppbyggnaden av Notre Dame.

Flera ovärderliga konstskatter, som man befarade var förstörda, har räddats.

En brandman fick allvarliga skador under arbete med att bekämpa branden i Notre-Dame-katedralen i Paris i går. Sent på måndagskvällen meddelade president Macron att katedralen kommer att byggas upp igen efter branden. Branden bröt ut på taket till Notre-Dame, och det tog många timmar innan den var under kontroll. Under kvällen samlades många människor utanför avspärrningarna för att följa dramat.

Pierre-Marie Tricot är lättad att höra att strukturen är solid och att det inte längre är nån fara för att bygganden skulle kollapsa, säger han.

– Det är ett hårt slag att se Notre-Dame brinna, den är en del av vårt kulturarv och landets historia, man är gråtfärdig, säger Hélène Blazy.

Många människor samlades utanför polisens avspärrningar för att se hur 400 brandmän bekämpade branden i ett av de mest kända och välbesökta monumenten i Paris, ett av Unescos världsarv. Människor bad och sjöng psalmer och när brandkåren meddelande att byggnaden var räddad, utbröt applåder.

Statsåklagaren har inlett en förundersökning för att brandorsaken ska kunna fastställas. Men det är troligt att det är en olycka i samband med ett omfattande renoveringsarbete på taket.

Elden var svår att få under kontroll på grund av byggnadens storlek, den är 70 meter hög. Två tredjedelar av taket brandhärjades och ett torn på taket rasade in i byggnaden.

Hur stor del av interiören som skadats är ännu inte känt, men flera av konstföremålen har kunnat räddas, bland annat en törnekrona och en tunika som har stor symbolisk betydelse för troende katoliker.

På kvällen sa en påtagligt rörd president Macron att Notre-Dame-katedralen ska byggas upp igen. En nationell insamling för renoveringen ska omedelbart påbörjas, sa presidenten.

Under natten lovade den franske miljardären François-Henri Pinault att skänka 100 miljoner euro, motsvarande en dryg miljard kronor, till återuppbyggandet av Notre-Dame.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista