Svenska kyrkor förberedda för brand

1:46 min

Branden i Notre Dame väcker minnen om liknande bränder i Sverige det säger Markus Dahlberg, enhetschef i Svenska kyrkan med ansvar för kulturarvsfrågor.

– Vi har drabbats av kyrkbränder. Det händer inte ofta men det händer.

– Vi har minnen av Katarina Kyrka i Stockholm, Sura gamla kyrka, Södra Råda gamla kyrka. Alla de kyrkorna har drabbats av förödande bränder, säger Markus Dahlberg.

År 1990 brann Katarina Kyrka i Stockholm. Vid branden förstördes stora delar av kyrkan, som nu har återuppbyggts. Ett eltekniskt fel tros ha varit brandorsaken.

Åtta år senare, 1998, brann träkyrkan Sura gamla kyrka ner, i Surahammar i Västerås stift ner till grunden. Branden var anlagd och kyrkan återuppbyggdes inte. Men en minnesplats inrättades där träkyrkan tidigare stod.

Tre år senare år, 2001, brann Södra Råda Gamla Kyrka ner - i Skara Stift. Sveriges äldsta bevarade träkyrkor från 1310-talet brann ner i en anlagd brand. Konstverk och hantverk från medeltiden gick förlorade.

Idag arbetar man inom Svenska kyrkan med att inventera och planera för evakueringar av föremål. 

– Det arbetet har kommit olika långt i olika kyrkor.

– Man har inventerat och har koll på sina föremål och man har en plan för att vad som ska plockas ut ur kyrkan i händelse av brand. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista