EU-oro över förlängd brexit

1:36 min

Det kommer kritik mot EU:s beslut att skjuta fram brexit. När frågan debatterades i EU-parlamentet idag varande flera ledamöter för att det kommer skada EU och störa EU-valet i maj.

Oredan med brexit kommer importeras in i EU och jag befarar att det kommer förgifta EU-valet (och splittra EU-länderna som hittills stått enade), sa den liberala ledaren Guy Verhofstadt i parlamentets kammare här i Strasbourg.

Han fick också stöd för sin hållning, bland annat från parlamentets vänster-grupp.

Enligt beslutet från toppmötet förra veckan kan Storbritannien stanna i EU fram till 31 oktober om landet deltar i EU-valet i slutet av maj.

Enligt Verhofstad är det för kort tid för att Storbritannien helt ska kunna tänka om när det gäller brexit och för lång tid för att verkligen sätta press på de brittiska politikerna att enas om ett ordnat utträde ur EU.

– Det enda som kan sätta fart på brexitsamtalen i London nu är brexitförespårkaren Nigel Farage och hans nystatade brexitparti.

Farage var också snabb med att plocka upp den bollen.

– Verhofstadt har rätt, jag är på väg tillbaka, sa Farage innan han reste sig upp och lämnade debatten.

Flera ledamöter från andra grupper gav dock sitt stöd till EU-ländernas beslut att skjuta farm brexit ytterligare.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker försvarade också beslutet - förlängning gör att vi kan fokusera på andra viktiga EU-frågor argumenterade Juncker.

Vi har nu en brexitpaus, sa Juncker, och tillade att han inte tror på någon ytterligare förlängning efter den 31 oktober.

Då är det hård brexit som gäller. Eller att Storbritannien tar tillbaka sin begäran att lämna EU. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista