EU

Visselblåsare ges bättre skydd

2:06 min

EU-parlamentet har klubbat igenom nya regler som ska stärka skyddet för visselblåsare.

– Det är viktigt att vi har bättre möjligheter för visselblåsare att visa på missförhållanden på arbetsplatser och andra typer av säkerhetsproblem, säger miljöpartisten Jakob Dalunde.

Med den nya lagstiftningen ska det bli lättare att larma om missförhållanden och det ska finnas ett starkare skydd för den som rapporterar.

För att underlätta rapportering ska det upprättas säkra kanaler, dels internt inom organisationer och dels externt till myndigheter.

Visselblåsare ska under vissa omständigheter också få offentliggöra information utan att kunna straffas för det. Det kan till exempel bli aktuellt om en arbetsplats inte vidtar åtgärder efter intern rapportering eller om det finns en fara för allmänintresset.

För att stärka skyddet för visselblåsare införs sanktioner mot de som försöker straffa eller tysta de som rapporterar om missförhållanden. Det är viktigt, säger Vänsterpartiets EU-parlamentariker Malin Björk.

– Vill vi ha information som går emot väldigt mäktiga intressen ibland, som har att göra med miljö, folkhälsa, skatteflykt och penningtvätt, då måste vi se till att skydda visselblåsare, säger hon.

Malin Björk nämner flera fall, Panamapappren och Luxleaks, som visat på att det behövs skydd för visselblåsare. Hon tycker även att Wikileaksgrundaren Julian Assange, som nyligen gripits efter sju år på Ecuadors ambassad i London, borde omfattas av det skyddet.

– Wikileaks har publicerat saker som jag tycker är av allmänintresse, som rör krigsövergrepp. Det bör man behandla inom ramen för de här nya reglerna tycker jag.

Nu återstår bara för EU-länderna att formellt godkänna de nya reglerna. Därefter har medlemsländerna två år på sig att anpassa sin nationella lagstiftning till EU-direktivet. 10 EU-länder, däribland Sverige, har dock redan skydd för visselblåsare.