Indonesien: Sittande presidenten ser ut att vinna valet

2:09 min

I dag har det som beskrivits som ett av världens mest komplicerade val genomförts i Indonesien där över 190 miljoner människor valt president, parlament och regionala ledare.
Det mesta pekar på att Indonesien kommer att fortsätta att ledas av president Joko Widodo. Men även om det ser bra ut måste vi invänta de officiella resultatet, sa han på en presskonferens idag.

– Vi har sett alla vallokalsundersökningar men vi måste ha tålamod att invänta det officiella resultatet, sa Joko Widodo.

De sammanlagda resultatet från fem från varandra oberoende valundersökningsinstitut har alla visat på att Joko Widodo kommer att vinna med mellan 54-56 procent av det totala antalet röster.

Men motkandidaten Prabowo Subvianto sa på sin presskonferens att deras interna undersökning från 5000 vallokaler pekade på något helt annat.

– De visar på att vi kommer att vinna med drygt 55 procent av rösterna, sa Prabowo.

Men en politisk analytiker i Jakarta säger till nyhetsbyrån reuters att det mesta pekar på att Widodo kommer leda landet även de kommande fem åren, men att vinstmarginalen inte blev så stor som opinionsundersökningarna inför valet visat.

Det officiella resultatet kommer först mitten av maj.

Det har pratats om valfusk, bland annat kring förhandsröstningen i Malaysia, men i stort har valet gått lugnt till utan större incidenter. För att transportera valsedlar både ut till vallokalerna och sedan tillbaka till valkommissionen har man använt allt från båtar, bilar men även elefanter och runt 11 miljoner valarbetare.

Indonesien är en mycket ung demokrati, ett moderat muslimskt land, som för bara två decennier sedan var en diktatur. Men de senaste åren har hårdföra muslimska grupper försökt skruva landet åt en mer strikt islam. Men om valresultatet håller i sig visar det att befolkningen vill fortsätta på den inslagna vägen med en ekonomisk tillväxt och mindre inblandning av religion i politiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista