Mutor – Tamil Nadu skjuter upp val

1:57 min

I den sydindiska delstaten Tamil Nadu kommer delar av parlamentsvalet som skulle ägt rum imorgon skjutas fram pga mutor. Indiska myndigheter har hittat stora mängder kontanter hos några av kandidaterna; pengar som man tror skulle användas för att muta väljare med.

När den här filmen, Udta Punjab skulle gå upp på bio för några år sedan blev det ett himla liv. Den handlar om drogepidemin i delstaten Punjab och om hur politikerna utnyttjar missbrukarnas behov av stimuli. I spelfilmen ses kandidaterna dela ut narkotika till potentiella väljare.

I verkligheten är kontanter och sprit vanligare gåvor så här i valtider; särskilt nattetid dygnen före valdagen då kandidaterna enligt regelverket inte får kampanja.

I delstaten Tamil Nadu i sydöstra Indien har myndigheterna de senaste veckorna hittat stora mängder kontanter. Valkommissionen har därför bett Indiens president att ställa in valet i valkretsen Vellore imorgon och så har också skett.

Pengarna som beslagtogs hittades hos sonen till en av de tongivande politikerna i det regionala partiet DMK. I norra Indien i delstaten Tripura som gränsar till Bangladesh flyttas valet fram några dagar av samma skäl.

Hittills har myndigheterna runt om i Indien funnit stora mängder kontanter, alkohol, narkotika och andra gåvor till ett värde av motsvarande 340 miljoner svenska kronor. En femtedel återfanns i just Tamil Nadu.

Inför den andra valomgången imorgon kollas nu bilar som färdas på landsbygden. Under en resa utanför Bangalore blev jag idag stoppad av polis och ombedd att öppna bakluckan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista