Bussolycka i Sveg

Mamman är besviken över den friande domen

2:18 min

Bussföraren frias efter olyckan i Sveg för två år sedan där tre ungdomar omkom och över 30 personer skadades. Han var bland annat åtalad för vållande till annans död.

Jenny Wulf är mamma till en av de ungdomar som omkom och hon är besviken över den friande domen.

– Jag blev oerhört upprörd. Jag känner mig väldigt, väldigt provocerad. Jag tycker att det är märkligt att vi som vuxna medborgare inte får ta konsekvenserna av vårt handlade.

Och det har inte busschauffören fått gjort i det här fallet anser du?

– Nej, det tycker jag inte.

Busschauffören frias från anklagelserna om bland annat vållande till annans död och vårdslöshet i trafik.

Åklagaren menade att föraren var trött och att det var det som orsakade olyckan och ville därför att mannens skulle dömas.

Enligt Borås tingsrätt inträffade den svåra olyckan efter att föraren tappat kontrollen över bussen på grund av just trötthet eller sömnighet.

Men han frias ändå, eftersom han varken insett eller borde ha insett att han var för trött för att kunna köra bussen på ett trafiksäkert sätt och därför inte agerat straffbart oaktsamt.

Busschauffören säger att han är nöjd med domen.

– Det är att jag inte är skyldig i alla fall. Det är det jag är ute efter. Sedan är det fruktansvärt för både barnen och anhöriga till dem, som verkligen har råkat illa ut.
Förarens försvarsadvokat Ulrik Smedberg säger att det inte finns något som tyder på mannen var trött.

– Det finns inga tecken på att min huvudman varit trött. Han har inte svajat med bussen eller kommit nära mittlinjen.

Det var för två år sedan som olyckan inträffade och bussen körde av vägen utanför Sveg. Tre ungdomar omkom och över 30 personer skadades. Bussen hade hyrts av en idrottsförening vid en skola i Skene i Marks kommun och de var på väg skidresa.

Åklagare ska nu gå igenom domen för att bestämma om den ska överklagas till hovrätten eller inte, säger chefsåklagare Stefan Ekeroth.

– Jag eller den jag sätter i mitt ställe kommer få gå igenom domen och det omfattande utredningsmaterialet och sedan ta ställning till frågan om ett överklagande, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista