EU lägger pengar på att stärka demokrati

1:57 min

EU-parlamentet har röstat för att nytt program där man ska lägga EU-pengar på att stärka demokratin och mänskliga rättigheter i medlemsländerna.

Miljöpartisten Bodil Valero har varit ansvarig förhandlare i parlamentet för det programmet.

– Det här programmet innebär att vi i framtiden ska kunna ge pengar direkt från EU-budgeten till civilsamhällets organisationer.

Programmet för rättigheter och värden som det officiellt heter är ett nytt program inom EU:s nästa långtidsbudget som ska gälla för åren 2021-2027.

Pengar inom det programmet ska bland anat användas för att främja demokrati, mänskliga rättigheter, pressfrihet och oberoende rättsväsende. Och medel ska kunna gå direkt till organisationer inom EU och inte via nationella myndigheter eller stater som idag.

Bodil Valero konstaterar att pengarna behövs då utvecklingen på det här området går åt fel håll. Inte bara i Ungern och Polen som ofta pekas ut som EU:s svarta får, utan i många medlemsländer.

– Tittar man på pressfriheten till exempel så har man ju även i Danmark inskränkt pressfriheten under den här mandatperioden genom att helt plötsligt bara kicka många inom public service.

Utvecklingen går bakåt alltså i många EU-länder enligt Bodil Valero. Men det är också just de länderna som ska betala för kalaset, det är medlemsländerna som ska fatta beslut om att ge pengar till det här programmet.

– Eftersom medlemsländerna har gått med på att detta ska vara ett eget program så kommer de också vara beredda att lägga pengar på det. Frågan är hur mycket. Jag tror att det är många medlemsländer som är oroade över utvecklingen och som faktiskt vill kunna mota Olle i grind.

Enligt EU-kommissionens ursprungliga förslag skulle programmet uppgå till 642 miljoner euro. En liten del av den totala långtidsbudgeten som Kommissionen vill ska landa på nästa 1 300 miljarder euro.

Bodil Valero och parlamentet vill att programmet ska bli betydligt större, närmare 2 miljarder. Men det är alltså upp till EU-länderna att fastställa den slutgiltiga summan i kommande budgetförhandlingar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista