Gymnasieelever

Kampanj ska få skolkare att gå till skolan

1:44 min

Nu drar en informationskampanj igång som ska minska skolket. Bakom kampanjen står bland annat CSN, Centrala Studiestödsnämnden, och Kronofogdemyndigheten.

Nästan 28 000 gymnasieelever fick sitt studiebidrag indraget förra läsåret på grund av skolk. På tio år är det mer än en fördubbling, från 3,4 till 8,5 procent.

För att minska skolket har CSN samarbetat med Kronofogdemyndigheten, Försäkringskassan och Skolverket, för att starta informationskampanjen Palla skolan.

– Vi har förstått att kunskaperna om skolket, vad det innebär och vilka konsekvenser det ger, är ganska lågt bland gymnasieelever. När vi har varit ute och pratat med lärare har vi också förstått att eleverna inte hittar till vår webbplats, och då inte vet hur frånvaro kan påverka, säger Eva Rummel, verksamhetsutvecklare på CSN.

Via en hemsida kommer elever kunna bli uppmuntrade att gå till skolan och/eller varnas för vad som sker om man inte går. För att formulera kampanjen har man fått synpunkter från bland annat gymnasieelever och lärare.

– Jag skulle säga att skolket beror på någonting som händer utanför skolan, alltså något som har hänt i livet. Till exempel kan det handla om sorg eller kärlek. Eller att eleverna bara inte känner för att gå till skolan, säger Annsofie Hellgren.

När CSN intervjuade elever visade det sig att informationen från myndigheten har varit svår att förstå. Alltså att frånvaro innebär indraget bidrag och att eleverna kan behöva betala tillbaka bidragspengarna. Men att skolka kan också leda till att man inte får bidrag från andra myndigheter. 

– Skolk är ju en komplex fråga. Vi tror ju inte att skolket kommer gå ner enbart på grund av den här kampanjen. Det är inte CSN:s uppgift att få eleverna att gå i skolan, det är huvudmannens eller skolans uppgift. Men däremot ska vi informera vad som är vår del och vad som konsekvensen i förhållande till CSN, säger Eva Rummel från CSN. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista