Tidningsförsäljning ska stärka centern

Centerledaren Maud Olofsson beskriver försäljningen av partiets dagstidningar som ett av de största besluten i centerpartiets historia. Köpesumman på 1,8 miljarder ska användas till att stärka centerns ställning i opinionen, säger Maud Olofsson.

– Vi ska rusta vår organisation. Vi behöver modernisera centerpartiet tekniskt, personellt och utbildningsmässigt. Vi behöver förstärka opinionsbildningen. Vi ska nu se till att placera pengarna och förvalta dem på ansvarsfullt sätt. Sedan ska vi göra en del nödvändiga investeringar, säger Maud Olofsson.

Väldigt rikt parti
Med nästan två miljarder i kassan blir centerpartiet ett väldigt rikt parti när man nu säljer tidningskoncernen Centertidningar AB till det nybildade bolaget MKT media AB, där liberala Göteborgs-Posten är största ägare.

Bland de tiotalet tidningar som nu säljs finns bland andra Hallands Nyheter, Länstidningen i Södertälje, Norrtelje Tidning och Östersundsposten.

Centerpartiet har ägt tidningarna sedan 1973 när dåvarande partiledaren Torbjörn Fälldin var med och köpte dem. Men trots att tidningarna går bra vill alltså centerpartiet inte ha dem längre, säger Maud Olofsson.

– Vi ser den stora förändring som sker på mediemarknaden idag och vi vill av omsorg om våra anställda och läsare säkra att de här tidningarna och tryckerierna kan fortsätta att bestå. Då är en utmaning att sälja vid rätt tidpunkt och vi har bedömt att den tidpunkten är nu, säger hon.

Ledarsidorna fortsatt centerpartistiska
En stor försäljningssumma var ett av kriterierna för partiet för att sälja och det har man fått. Ett annat var att tidningarnas ledarsidor skulle förbli centerpartistiska.

I avtalet med köparen sägs det att partiledningen i centerpartiet även i fortsättningen kommer utse politiska chefredaktörer hos de nu sålda tidningarna.

Centerns partisekreterare Jöran Hägglund menar att det gäller för all framtid.

– Vi har avtalet konstruerat så. Det följer med också om tidningarna framöver byter ägare, säger Centerns partisekreterare Jöran Hägglund.

Daniel Alling
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista