Valet i Indien

Stödet för hindunationalistiska partiet stort i Bangalore

1:56 min

I den sydindiska IT-staden Bangalore är stödet för hindunationalistiska BJP:s politik tydlig, rapporterar Sveriges Radios korrespondent på plats.

I dag genomfördes den andra i det indiska parlamentsvalet. Nu är det fem valomgångar kvar.

– Den ekonomiska utvecklingen är viktig för oss. De senaste fem åren har varit riktigt bra, säger Uma Ravindra som just röstat i en vallokal i Bangalore.

Här finns ett tydligt stöd för regeringens näringslivspolitik. Eller som Tech-entreprenören Umakant Soni på Chapter AI uttrycker det:

– Vi hade förut en fond som investerade i tio olika bolag, och det kunde vi göra för att vi fick motsvarande tio miljoner dollar från regeringen, säger Umakant Soni.

Med det här exemplet vill han visa att regeringen gjort allvar av sina planer på att stödja startup-företag. Han säger att landet har tillräckligt med spetskompetens för att kunna tävla med andra länder när det gäller innovativa lösningar men att än mer kapital måste in i systemet.

Men allt är inte solsken: både hans och hans kollega - entreprenören Neeraj Gupta - nämner en lång rad frågor som behöver tas tag i. Så som att den digitala utvecklingen och de nya företagsmöjligheterna måste ut i landet.

– Regeringen måste satsa i de mindre städerna och förmedla budskapet att om ni stannar och skapar något där så får ni statligt stöd annars inte, säger Neeraj Gupta som också ser decentraliseringen som en klimatlösning för att minska trycket på Indiens megastäder.