Londonderry

Journalist dödad under upplopp i Nordirland

2:05 min

I den nordirländska gränsstaden Londonderry sköts i går en journalist ihjäl. Vice polischefen i Nordirland Mark Hamilton säger att de betraktar det som ett terroristdåd.

– Vår bedömning är att New IRA ligger bakom dödsskjutningen, säger Mark Hamilton vid en pressträff.

Nya IRA är en grupp som vill ha bort det brittiska styret från Nordirland. Hamilton berättar att polisen genomsökte ett hus i statdsdelen Creggan i Londonderry när personer i området gick till attack. Omkring 50 bensinbomber kastades mot polisen och bilar sattes i brand, enligt Hamilton.

Till slut började någon skjuta mot polisen och en 29-årig kvinnlig journalist som bevakade händelsen träffades och dog senare på sjukhuset. Ett ögonvittne beskrev det som att gärningsmannen sköt mot polisbilar och inte siktade specifikt på Lyra McKee som dödades.

Hon har beskrivits i brittiska medier som en av de mest lovande och talangfulla journalisterna och författarna på den irländska ön. Hon höll just på att avsluta en bok om konflikten i Nordirland.

Londonderry som ligger på gränsen till Irland har länge varit i centrum för konflikten om Nordirlands tillhörighet. I januari detonerade en bilbomb i staden men bara på grund av ren tur dödades ingen då. Nya IRA medgav senare att gruppen låg bakom det dådet.

Gårdagskvällens händelse väcker minnen från de blodiga åren på 70- 80- och 90-talen då många civila personer miste livet när de hamnade i skottlinjen under konflikten. Oron är nu stark i Londonderry att konflikten ska gå in i en ny våldsam fas framöver drygt 20 år efter det att fredsavtalet skrevs under.

Bakgrund: Den våldsamma perioden, "The Troubles"

Nordirland är en del av Förenade kungariket (United Kingdom) och styrdes fram till 1972 av en protestantisk majoritet som diskriminerade den katolska befolkningen. När en fredlig medborgarrättsrörelse i slutet av 1960-talet började kräva lika rättigheter för katoliker möttes deras krav av våld från protestanter som såg sin maktställning hotad.

Det utlöste en våldsspiral där Irländska republikanska armén (IRA), som slogs för ett enat Irland, och protestantiska halvmilitära grupper, som ville behålla banden till Storbritannien, gjorde sig skyldiga till blodiga attentat. Omkring 3 700 människor miste livet i den drygt 30 år långa våldsamma perioden, som brukar kallas för The Troubles.

Ett fredsavtal slöts 1998 och steg för steg har livet i Nordirland normaliserats, även om våldet inte har försvunnit helt. Alla problem kunde inte lösas och fredsprocessen har varit kantad av kriser.

Storbritanniens komplicerade utträde ur EU har väckt farhågor om att konflikten ska blossa upp igen, eftersom den i nuläget öppna gränsen mellan Nordirland och Irland kan påverkas.

Nordirland gick in i EU med resten av Storbritannien 1973.

Irland är en självständig republik som utgör större delen av ön Irland. Landet är medlem i EU sedan 1973.

Källa: Landguiden

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.